Friday, February 19, 2010

Jangan pertikai hukum Allah..

Assalamualaikum..

Pelik tapi benar.Orang Islam pertikai hukuman yang telah ditetapkan oleh Allah s.w.t..Allah kan Pencipta kita so Dia lebih mengetahui apa yang terbaik buat hambaNya.So, tak perlu la nak pertikaikan & jangan guna logik akal untuk tafsir hukum..berbaliklah kepada sumber perundangan utama kita iaitu Al Quran dan As Sunnah.Kalau kita sbg umat Islam sendiri tak suka hukum Islam,akan runtuhlah kesuciaan agama kita..Dengan masalah sosial remaja & belia yang semakin menjadi-jadi sekarang ni,better kita kembali kepada Islam.

Setuju dengan kenyataan Mufti Perak tentang hukuman sebat kepada penzina.Kepada yang tak tau bgaimana hukuman sebat dalam Islam,better ambil tahu dalam2 & anda pasti merasakan itu yang terbaik..Islam bukan agama menghukum tetapi memberi pengajaran.

http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2010&dt=0219&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_05.htm

Andai hukuman sebat terhadap wanita diklasifikasikan sbg DISKRIMINASI,bagaimana pula dengan kesalahan yang dibuat itu..tidakkah itu melanggar hak Allah juga menggadai maruah diri individu itu..itu baru bab individu belum sebut lagi soal masyarakat.Bayangkan penzina or pemabuk yg hidup dlm komuniti/masyarakat.Tidakkah si penzina/pemabuk itu juga membawa masalah kepada masyarakat?So,fikirkanlah sebaiknya..ada mata,lihatlah..ada telinga,dengarlah,ada akal,tolong fikirlah..tetapi biarlah ianya menuju ke arah kebaikan sejagat..

Wallahua'lam

3 comments:

ailiez said...

Salam,
semoga sentiasa di bawah lindungan Rahmat Allah,

betol tu nurul.. kadang-kadang kite terlalu taksub dengan hukum dunia smpaikn kite lupe hukuman yang bakal diterima di akhirat kelak... Semoga kite tgolong dlm golongan orang yang beriman..

syadat said...

wslm..smoga kita dlm Rahmat Allah..pelik la rmai sgt berbunyi walhal diorg xtau pn cmne sebat dlm Islam..bukan mcm sebat sivil..2 bru mghukum

BUJANG SUSAH said...

Assalamualaikum... Salam ziarah dari sahabat.. nice blog n good entry..

Sedikit tips dan info buat teman2 bloggers.. perkara remeh yg kita kurang perasan dan tutor 4 the latest read more.. tengok jgn x tengok.. sila klik disini
Semoga bermanfaat insyaAllah.."Sebaik-baik manusia ialah orang yang dapat memberi manfaat kepada orang lain"(Hadis riwayat Al-Qudhi).

"SAMPAIKAN WALAU SATU AYAT"

P/S: Sedikit perkongsian dan renungan buat sahabat dan diri sendiri dari hamba yang hina jua serba kekurangan ini... sila klik
DISINI

"Sesungguhnya yang paling ditakutkan daripada apa yang aku takutkan menimpa kalian adalah asy syirkul ashghar (syirik kecil). Sahabat bertanya: "Apakah dimaksudkan syirik kecil itu? Baginda menjawab: Riak." (Hadis riwayat Imam Ahmad).
Wallahualam.

"Demi masa. Sesungguhnya manusia dalam kerugian. Melainkan mereka yang beriman dan beramal soleh serta saling menasihati untuk kebenaran dan saling menasihati untuk kesabaran". - Surah Al-Asr:1-3.

blog anda bagus dan bermanfaat...!!! Teruskan menulis.. Semoga sejahtera dan semoga sentiasa diberi keberkatan.. wassalam.